Op avontuur in de Delta

Zoet-zout, eb-vloed, droog-nat. De natuurgebieden in de Delta veranderen voortdurend. Bezoek deze prachtige unieke landschappen tussen Biesbosch en Noordzee. Je kunt er wandelen, fietsen en vogels spotten. In een aantal gebieden kun je ook kanoën, paardrijden en overnachten.
Provincie Zuid-Holland laat je genieten van de natuur in de Delta!

Hoogezandsche Gorzen

Natuurlijk mozaïek

De Hoogezandsche Gorzen vormen een lang mozaïek van zandplaten, ondiep water, grasgors, ruigte en bos dat hoort bij het deltalandschap. De gorzen zijn een eldorado voor dieren. Je kunt de gorzen zien vanaf de grasdijk die je te voet kunt afwandelen. Een prachtige plek om vogels te spotten.

Route

Jongeneele Ruigt

Peddelen tussen lepelaars

Jongeneele Ruigt is een eldorado voor kanovaarders. Het gebied ligt in de Sliedrechtse Biesbosch tegen de nieuwe Merwede aan en is alleen per boot of kano bereikbaar. Kanovaarders kunnen een rondje varen door de Zoetemelksekil en het Katse Gat en buiten het broedseizoen ook door de nieuwe kreek in Jongeneele Ruigt zelf. Je vaart dan tussen allerlei planten en dieren die hier van nature thuis horen zoals de spindotter, de bever, de lepelaar, de ijsvogel en de grote karekiet.

Parkeer de auto bij het bezoekerscentrum Hollandse Biesbosch op de Baanhoekweg 53 in Dordrecht.
Route

Klein Profijt

Wilgenjungle langs Oude Maas

Twee keer per dag overstroomt deze wilgenjungle met zoet rivierwater. Als het eb wordt, stroomt het gebied weer leeg. Klein Profijt is erg geschikt voor een avontuurlijke wandeling langs slikkige kreken, ondiep water, slikplaten, riet- en biezenvelden en een eendenkooi. Neem de Jungleroute van 2,5 km of wandelroute Groen Lint langs de Oude Maas; heerlijk wandelen langs Klein Profijt en de Rhoonse grienden.

Klein Profijt ligt aan de Schenkeldijk in Albrandswaard.
Route

Krekenplan Hoeksche Waard

Adembenemend

Sta je op de dijk, dan zie je aan twee kanten de bebouwing van woonkernen. Loop je van de dijk af, dan zit je opeens midden in een adembenemend stukje natuur. Kreken kronkelen door het landschap met ondiepe inhammen en poelen. Er loopt een laarzenpad voor wandelaars aan de buitenkant van De Vlietmonding. De vogelkijkhut biedt liefhebbers de mogelijkheid om ongestoord naar riet- en watervogels te kijken. De hut is bereikbaar via een avontuurlijk knuppelpad, dat door het hoge riet loopt.

Route

Krekenplan Strypse Wetering

Veel te spotten

De Strype is het restant van een oude kreek tussen de duinen en het Brielse Meer. De hoge verwachtingen voor dit gebied zijn uitgekomen. Er komen veel soorten vogels en planten voor in het gebied. Bijvoorbeeld de fuut, de blauwe reiger, de lepelaar, de tafeleend en de bontbekplevier. Uniek is de zeeaster. Die hier en op nog een plaats op Voorne-Putten voorkomt. Wie van deze natuur wil genieten kan via loopbruggetjes over het laarzenpad een wandeling van 4,5 kilometer maken. Fietsen kun je er ook. Via het VVV kantoor in Rockanje zijn fietsroutes verkrijgbaar.

De Strypse Wetering ligt tussen Rockanje en Tinte. De Westvoorneweg (N496) in Rockanje doorsnijdt het gebied.
Route

Oeverlanden Hollands Diep

Veel te beleven nabij Strijen

Een groot zoetwatergetijdengebied dat ‘s zomers een bloemenzee is en ‘s winters straalt in de vrieskou. Je kunt er paardrijden, fietsen, wandelen en vogels spotten. Bij mooi weer kun je er met de kano in of lekker picknicken en luieren op een strandje of wildkamperen. Tijdens een strenge winter kun je er schaatsen op een ondiepe natuurijsbaan. Midden in het vlakke land staat de Motte. Een bakstenen uitkijktoren die is gebouwd door leerling-metselaars uit de streek. Geïnspireerd op de vroeg-Middeleeuwse woontorens die hier stonden. Het Floris V-pad (LAW 1-3) van Amsterdam naar Bergen op Zoom doet het gebied aan.

Oeverlanden Hollands Diep ligt aan de Buitendijk, direct grenzend aan Strijensas.
Route

Oosterse Bekade Gorzen

Stille getuigen van het verleden

De Oosterse Bekade Gorzen is de naam van een voormalige buitendijkse landbouwpolder langs het Hollands Diep in de gemeente Cromstrijen. De wat vreemd aandoende naam dekt de lading wel. De polder is namelijk ontstaan uit gorzen (buitendijks aangeslibd land) waar een kade omheen werd gelegd. De polder die zo ontstond, ligt ten oosten van Numansdorp: de Oosterse Bekade Gorzen. Het gebied is een toevluchtsoord voor zeldzame vogels en diverse planten. Mensen vinden er rust. Je kunt er volop wandelen en fietsen. Er is een lange houten vlonder waarover wandelaars en vogelaars ver het gebied in kunnen lopen.

Rond de dieper gelegen Rinkelpit liggen nog een bunker uit de Tweede Wereldoorlog, een eendenkooi en ‘Het Verlaet’, een schutbalksluisje. Informatieborden vertellen over stille getuigen van het verleden, planten en dieren.

Route

Sophiapolder

Natuureiland in hartje Drechtsteden

De Sophiapolder is een natuureiland te midden van de drukte van de Drechtsteden in rivier de Noord. Een oase van rust. De Betuwelijn loopt in een tunnel diep onder het eiland door. Er lopen wandelpaden over de kade en een avontuurlijk vlonderpad door de polder zelf. Verder is er een vogelkijkhut en een rustpunt met een prachtig uitzicht over de Noord. Een veerpontje vertrekt vanuit de haven op de Galgenplaat tussen Hendrik Ido Ambacht en Zwijndrecht.

Route

Tiengemeten

Beleef dit eiland

Rust en ruimte, een ruig en weids landschap, je vindt het op Tiengemeten. De natuur heeft er vrij spel. Vaar met de pont over en trek er op uit. Te voet, op de fiets of met paard en wagen. In het bezoekerscentrum zijn wandelroutes verkrijgbaar. Ook kun je hier de tentoonstelling Deining in de Delta bekijken. Daarnaast kun je er overnachten, vergaderen of spelen in de pas aangelegde natuurspeelterrein voor kinderen. Er is voor ieder wat wils op Tiengemeten.

Route

Tiendgorzen

Stoere wandeling

Bezoek de Tiendgorzen voor- of nadat je de pont naar Tiengemeten neemt! Parkeren doe je bij dezelfde veerstoep. Er zijn wandelpaden van 1 en 3 kilometer en je geniet er van het uitzicht over het water. Trek wel laarzen aan. Sommige stukken kunnen drassig zijn. Vlakbij, aan de andere kant van de dijk, ligt Nora's theetuin. Hier kun je genieten van een heerlijk kopje koffie, thee en zelfgebakken lekkernij. Het fruit voor de jammen en geleien komt uit eigen tuin. De benodigde bloem is door originele molenstenen gemalen in de Zuid-Beijerlandse molen.

Route

Tongplaat

Historische bunkers in ruig rietland

De Tongplaat nabij Dordrecht heeft via een getijdenkreek een open verbinding met de Nieuwe Merwede en het Zuidgat in de Dordtse Biesbosch. Om de rust te behouden kun je niet met een jetski of motorboot naar binnen. De bunkers op de Tongplaat hebben cultuurhistorische waarde en doen dienst als slaapplaats voor vleermuizen.

Vanaf de parkeerplaats bij de Zuidhaven voert een halfverhard pad over de dijk tussen de Tongplaat en het Zuidplaatje. Je kunt naar een uitkijkpunt en een terp (uitkijkheuvel) in het noordoosten. Daarvandaan loopt nog een avontuurlijk struinpad dwars door het getijdengebied. Ook is er een fietspad met een picknickplek en informatiepaneel waar je een mooi uitzicht hebt over het natuurgebied. Het is bij hoog water onbegaanbaar.

Route

Ventjagersplaten

Het punt waar Hollands Diep, Volkerak en Haringvliet samenstromen

Een groot waterrijk natuurgebied, waar voor natuurliefhebbers veel interessante vogels te spotten zijn. Het is een rustig gebied met laaggelegen eilandjes en ondieptes en een voedsel- en rustgebied voor watervogels. De Ventjagersplaten liggen ten oosten van Den Bommel en ten noorden van de verbindingsdam tussen het Hellegatsplein en Goeree-Overflakkee. Het gebied zelf is niet opengesteld voor publiek. Wel kun je vanuit de vogelkijkhut uitkijken over de Ventjagersplaten.

De Ventjagersplaten liggen aan de Oudelandseweg in Den Bommel.
Route

Visserijgriend

Natuurverrassing in Hoogvliet

Aan de noordkant ligt de Heemtuin, in dit parkachtige deel van de Visserijgriend zijn paden, vlonderpaden, informatiepanelen en een vijver. Een van de paden is onderdeel van het Oeverloperpad (LAW 6-1) van de kust tot Leerdam. De route gaat door typisch Hollands polderland met molens, boerderijen, sluisjes, vaarten en tiendwegen. Het traject door de grienden van de Oude Maas is zeer de moeite waard! Het zuidelijke deel van de Visserijgriend is veel ruiger en heeft een oud wilgenvloedbos.

Visserijgriend is een buitendijks gebied aan de Oude Maas in Hoogvliet. Waar de Vuurvlinderweg en de Herikweg samenkomen is parkeergelegenheid.
Route

Westplaat

Vogelparadijs

De Westplaat ligt aan de zuidoever van het Haringvliet, direct ten noorden van Middelharnis. Het water van het Haringvliet stroomt hier vrij in en uit. Het gebied zelf is niet opgesteld voor publiek, maar is wel goed te bekijken vanaf de vogelkijkhut op de dijk. Deze is te voet en per fiets prima te bereiken; er gaat een doorlopend fietspad langs het gebied. Er is een verscheidenheid aan planten en weidevogels te spotten. Steltlopers en pleviertjes scharrelen tussen zeekraal, heemst en zeeaster door. Verdwenen of bedreigde planten, zoals kattestaart en zegge, krijgen hier volop kansen.

De Westplaat Buitengronden liggen aan de Gorsweg in Dirksland.
Route

Zuiderklip

Zo zag ons land er vroeger uit

De Zuiderklip is, net als een groot deel van de Biesbosch, uitsluitend over water bereikbaar. Wie er voor het eerst heen vaart, krijgt het idee ergens diep in de rimboe terecht te komen. Met de boot door nauwe kreken, soms moet je bukken voor een overhangende tak. Er zijn aanlegsteigers, een uitkijktoren en een wandelroute over de dijken ten zuiden van de geul. Dit is het hart van Nederland. Zo zag ons land er vroeger uit. Informatieborden geven uitleg over het gebied, z'n natuurlijke bewoners en de historie.

Parkeer de auto bij het Biesboschcentrum in Drimmelen.
Route